Vijf jaar Schuldenlab070: Op naar nog meer oplossingen

7 July 2021, 10:03 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ingezonden

It takes a city to solve debt’: dat besef heeft vijf jaar geleden geleid tot de start van Schuldenlab070. De schuldenproblematiek in de stad was dermate groot dat de gemeente Den Haag dit onmogelijk alleen zou kunnen oplossen. Grip krijgen op de schuldenproblematiek: dat is wat Schuldenlab070 beoogt. Grip op schulden van individuele bewoners, maar ook maatschappelijk en economisch gezien. Schuldenlab070 is na vijf jaar een begrip en zorgt er voor dat we met elkaar meer grip krijgen op de schuldenproblematiek.

“Het is goed dat Den Haag het heeft aangedurfd om voor onconventionele oplossingen te gaan. Dat was en is nog steeds keihard nodig. Dit heeft bovendien de weg vrijgemaakt voor het ontstaan van SchuldenlabNL, waar succesvolle innovaties landelijk worden uitgerold. ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg’ en ‘Kan niet bestaat niet’: twee belangrijke cultuurdragers die het verschil hebben gemaakt bij onze zoektocht naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Een fikse dosis creativiteit om buiten de lijntjes te kleuren, lef, doorzettingsvermogen en een sterke actiegerichtheid maken het DNA van Schuldenlab070 compleet”, zegt wethouder Bert van Alphen (Sociale Zaken, Werk en Inkomen).

In de vijf jaar dat  Schuldenlab070 bestaat is een flink aantal doorbraken ontwikkeld om de schuldenproblematiek het hoofd te kunnen bieden. Zo zijn het Jongeren Perspectief Fonds, het Sociaal Hospitaal en Collectief Schuldregelen voorbeelden van landelijk opgeschaalde successen, stuk voor stuk bedacht en ontwikkeld in ons Haagse ‘laboratorium’ Schuldenlab070.

"Misschien wel de grootste innovatie van Schuldenlab070 is immers dat we het perspectief van mensen met schulden centraal zijn gaan stellen. Als je die keuze maakt, is de terugbetaling van schulden niet het vraagstuk dat opgelost moet worden, maar: hoe krijgen we deze persoon weer op de rit?”, zegt Fred Dukel waarnemend algemeen directeur Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten bij de gemeente Den Haag.

Hoe nu verder
De klus is nog niet geklaard. Nog lang niet iedereen in Den Haag is schuldenzorgenvrij. Met een aantal nieuwe projecten gaan wij het komende jaar aan de slag, zoals de 'Doorbraakhypotheek', ‘Daklozenperspectiefaanpak en ‘SchuldZero’. Sadik Harchaoui (Society Impact, kernteamlid Schuldenlab070) hoopt dat Schuldenlab070 een aantal nieuwe doorbraken ontwikkelt, op gebieden waar mensen met schulden vaak ook mee te maken krijgen. “Bovenaan mijn verlanglijstje staat een 'gamechanger' op het terrein van wonen. Want huisvesting is vaak het grootste struikelblok om een nieuw leven op te kunnen pakken. Tweede op mijn lijstje staat een innovatie voor mensen met GGZ-problematiek. De praktijk leert namelijk dat zij vaak op enorme wachtlijsten stuiten. Het zou geweldig zijn als we ook voor die groep mensen verschil kunnen maken.”

Een jaar in het teken van schuldenproblematiek
Het hele jaar zal in het teken staan van het jubileum. Op 7 juli vindt een digitale bijeenkomst plaats voor partners en andere geïnteresseerden, waarin we onder meer gezamenlijk op zoek gaan naar nieuwe thema’s om mensen met schulden te helpen.

Andere gemeenten volgen Haags Schuldenlab070
Den Haag is in 2016 als eerste stad in Nederland een Schuldenlab gestart. Met inmiddels zo'n 28 landelijke en lokale partners hebben we pilots opgezet, kennis uitgewisseld en systeemdoorbraken gerealiseerd. Naar voorbeeld van Den Haag hebben 6 andere gemeenten ook een Schuldenlab opgezet en bestaat er inmiddels ook SchuldenlabNL waar lokale, succesvolle projecten opgeschaald worden naar nationaal niveau.

 

 


Door: ANP